Mohair garn, kid mohair garn, kid silk mohair garn (vad är skillnaden?)

Mohair, kid mohair, super kid mohair – mohairgarner är så ljuvliga, därför gör vi ett garnexperiment!

Vad händer om man stickar med två trådar samtidigt, en som är en blandning av mohair och silke och en som är 100% ull?

Jag har provat att ta en härlig och djup grön färg av BC Garn Bio Shetland och en ljus gräsgrön färg av Gepard Garn Kid Silk 5 (mohair och silke är ett väldigt tunt, varmt och lätt garn). Det blev en spännande effekt; provlappen blev fluffigare, tjockare och ljusare, men mäter man sticktätheten så blir den exakt en sådan som står på Bio Shetlands etikett – 24×36.

Inte alla mönster passar mohair- och ullblandningen. Vill man sticka en tunn fläta syns den nästan inte för att garnet blir ganska dunigt även om man blandar med en annan tråd. Den glansiga effekten syns bäst vid slätstickning.
Det garnet vi har är super kid mohair, men vad är skillnaden mellan mohair, kid mohair och super kid mohair?

Mohair är garn gjort på angoragethår som har exceptionell elasticitet och slitstyrka. Mohair är starka, tunna, glansiga fibrer och ett av de varmaste naturliga materialen, man kan också enkelt färga den.
Kid mohair är fiber från getungar upp till sex månader som klipps för första gången. Detta är en tunn och mjuk fiber, men med en lägre lyster än vanlig mohair.
Super kid mohair är de bästa partierna med kid mohair – den tunnaste och mest känsliga fibern, silkeslen och lyxig! Den produceras i små mängder och används i dyra garn.

Vad kan man sticka av mohair, kid mohair och super kid mohair garn? Man kan sticka en mohairtröja, sjalar, cardigans, rockar, hattar, halsdukar, vantar och mycket mer.

Stickade plagg av mohair håller länge om man tvättar och behandlar de rätt.
1. Man kan tvätta med händerna men inte blötlägga.
2. Tvätta och skölja vid en temperatur som inte överstiger 30 grader.
3. Använd passande tvättmedel, gärna för ull eller silke.
4. Efter du sköljt plagget låt vattnet rinna av. Lägg det gärna i en handduk och pressa lätt för att krama ur lite mer vatten.
5. Använd aldrig torktumlaren utan lägg plagget på en torr handduk på någon platt yta, rätta till plagget och sträck ut till den formen plagget ska vara.
6. När ditt stickade plagg är torrt skaka det lite. Den blir ännu fluffigare när du använder plagget.

Pysselpandan